In deze blog gaan we naar een land dat over de zee ligt. Het ligt ten westen van Nederland. We gaan naar Schotland. Hier gaan we natuurlijk genieten van het prachtige landschap en de vrijheid van Schotland. Bovendien kunt u er ook wildkamperen, waardoor u optimaal kunt genieten van al dat groen. Naast het mooie natuur, heeft u in Schotland ook veel historische locaties, leuke steden en een rijke cultuur.

Om in Schotland te komen met de camper is ook al een leuke trip. We gaan met de camper naar IJmuiden. Daar stappen we met de camper op de ferry boot. De boot brengt ons naar New Castle in Groot-Brittannië. Zodra de boot aanmeert passeert u met de camper de schotse grens al na één uurtje rijden. Voordat u in Schotland bent kunt u al genieten van de prachtige omgeving waar u doorheen rijdt.

Onze eerste stop ligt in Edinburgh, de hoofdstad van Schotland. Deze stad is verreweg de meest bezochte en meest geliefde Schotse stad. In deze stad vindt u alles: historische bezienswaardigheden, musea, geweldige winkels, restaurants en pubs. Wat u absoluut niet wilt missen is het Edinburgh Castle.  Het kasteel van Edinburgh, het trotse symbool van de stad, ligt hoog op Castle Rock. Deze berg wordt al bewoond sinds 800 voor Christus. Het kasteel won aan belang in de 11e eeuw toen er vaak hevige gevechten werden geleverd met de aartsvijand, Engeland. Elke dag, behalve op zondag, om precies 13.00 wordt er een artillerieschot gelost. Dat is een traditie die al bijna 150 jaar oud is. Zeker de moeite waard om even te bezoeken. Als u zin heeft om te winkelen of in een pub een biertje of wijntje te drinken dan kunt u naar de Royal Mile gaan. Ook zijn hier veel toeristische attracties.

Onze volgende stop is Aberdeen, Aberdeen is na Glasgow en Edinburgh de derde stad van Schotland. We gaan naar het Balmoral Castle. Balmoral Castle is een kasteel in Aberdeenshire in de Schotse Hooglanden, gelegen aan de rivier de Dee. Het kasteel is vooral bekend als zomerresidentie van de Britse koninklijke familie. Balmoral is privébezit van Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. U heeft er prachtig landgoed om te wandelen. Het is ook een mooi kasteel, alleen u mag het kasteel niet in. Het enige wat u mag zien is de balzaal. Daar is dan wel een tentoonstelling van een aantal voorwerpen en schilderijen. Tip: als u naar het kasteel loopt, loop dan via het bos

 

en neem niet het karretje er naartoe. Dan kan je genieten van de prachtige omgeving.

Als u vervolgens zin heeft om even lekker te ontspannen en te wandelen dan kunt u naar Duthie Park gaan. Daar kunt u genieten van de mooie groene tuinen en u kunt er van alles doen. Bovendien de entree is gratis en het is ook leuk voor kinderen.

We rijden door naar de stad Inverness. Deze stad noemen ze ook wel de hoofdstad van de hooglanden. Het is een leuke stad met veel bezienswaardigheden en veel winkeltjes. Zo heeft u de Kathedraal van Inverness. Dit is de meest noordelijke kathedraal van Groot-Brittannië. De kathedraal stond er in 1869. De bouw duurde 4 jaar. Het ligt aan de voet van de rivier en de toeging is wederom gratis. U mag hier naar binnen en mag helemaal doorlopen tot aan het koor wat vaak juist afgesloten is. Verder heeft u nog het Inverness Castle, wat ook heel bekend is. Het is een statige vestiging uit 1836. Het kasteel ligt op een klif met een mooi uitzicht over de stad en de rivier.

Als we een halfuurtje verder rijden richting het zuiden komen we uit bij een meer. Het meer, Loch Ness staat om veel dingen bekend onder andere de mooie dramatische landschappen en de kastelen en vuurtorens, maar ook dankzij Nessi. Dat is de naam van het lange dunne groene monster wat hier uit meerdere verhalen rond zwemt. Kortom een groot mysterie, want niemand weet of het echt is of niet. Dit meer is maar liefst 36.3 km lang en het breedste deel 1.6 km breed. De grootste diepte is 226 meter diep. U kunt hier naartoe en verschillende activiteiten doen. U kunt met de boot het meer over varen en u mag uw camera toestel of telefoon gewoon meenemen en wie weet steekt het monster zijn hoofd wel even boven water.

We rijden door richting het westen van Schotland. Naar een stad welke zeker niet mag ontbreken in de lijst. We gaan naar Skye. Het is twee en een halfuur rijden vanuit Loch Ness. Skye is het op een na grootste eiland van Schotland. Het eiland trekt veel toerisme vooral vanwege het natuurschoon en de fauna en flora. Nagenoeg overal nabij de kust kunt u Europese otters en zeehonden waarnemen. U kunt hier ook bergbeklimmen en natuurlijk wandelen door de bergen. Ook de vreemd uitziende pieken van vulkanische oorsprong rond de heuvel The Storr, zoals The Old Man of Storr, zijn vrij populair. Het is een wederom een prachtig stuk natuur om naar toe te gaan. Dit mag u zeker niet missen.

We dwalen langzaam verder naar het Zuid- Oosten van Schotland. Na 2 uur en 45 min rijden komt u aan bij Glencoe. Dat is een dorpje in de stad Ballachulich. Glencoe is een grote vulkaanvallei in de Schotse Hooglanden. De vallei is in de ijstijd door een gletsjer uitgesleten, en heeft een brede U-vorm. De vallei is genoemd naar de erdoorheen stromende rivier de Coe. Het is een adembenemend stukje natuur wat u hier ziet. Het biedt ook veel activiteiten. U kunt er wandelen, klimmen en als er voldoende sneeuw ligt kunt u er ook skiën. Er liggen hier een aantal campings en eventueel ook nog Bed en Breakfast accommodaties.

We rijden nog een stukje verder naar het zuiden. We gaan naar een prachtig bosrijk in Trossachs. U  kunt hier komen op twee manieren vanuit Glencoe. U kunt de A82 en doorrijden naar Trossachs. Of u neemt de A82 en neemt vervolgens een afslag naar de A811 dan komt u er ook. Via de A811 duurt ongeveer een halfuur langer, maar hierdoor komt u wel langs mooie gebergtes en lochs (dat betekent meer). Wat ik u aanraad! The Trossachs beslaan het oostelijke deel van het park, waar u vooral veel prachtige flora en fauna zult vinden. Grootste en uitgestrekte bossen en natuurlijk vele prachtige Lochs maken het een perfecte locatie om van de natuur te genieten. Één van de mooiste meren, naast Loch Lomond, is Loch Katrine. Hier kun je met een stoomschip over het meer varen, en uiteraard langs het meer fietsen (als u die bij heeft).

Hierbij zijn we aan het einde gekomen van onze camperroute door het prachtige Schotland. Heeft u deze route gevolgd of wilt u de route gaan volgen. Laat het ons weten en wellicht dat we elkaar wat bij kunnen leren over de route. Zijn er dingen die we zijn vergeten of wilt u iets zeggen? dan kunt u een reactie achterlaten onderaan de blog.