Bij extreem warm weer wil je graag dat je koelkast lekker koud is.
Dit bereik je door de standenschakelaar in plaats van op een hoge stand juist op een lagere stand te zetten.

Werking absorptiekoelkast

Het koelkast aggregaat is gevuld met vloeibare ammoniak.
Door middel van een verwarmingsbron ( 230/12 volt of gas), wordt deze vloeistof  omgezet naar gas. Dit gas onttrekt warmte uit de omgeving, waardoor de koelkast koud wordt. Door dit proces ontstaat er warmte, die aan de achterkant van de koelkast, via het koelkastrooster moet worden kwijtgeraakt

 

 

Absorptiekoelkast bij warm weer

Bij ( extreem) warm weer ben je in eerste instantie geneigd de koelkast hoger te zetten. De koelkast moet dan harder werken, waardoor hij meer warmte gaat produceren, die hij vervolgens moeilijk of niet kwijt kan. De koelkast zal hierdoor gaan opwarmen in plaats van afkoelen.
Dit geeft dus juist een averechts effect!

Tip 1

Zet de standenschakelaar naar een lagere stand en je zal merken dat de koelkast beter zal gaan koelen.

 

 

Tip 2

Bij de meeste campers en caravans is het eenvoudig om de roosters aan de buitenkant van het voertuig weg te halen. Het ventilatieoppervlak wordt hierdoor enorm verhoogd, waardoor de koelkast zijn warmte kwijt kan en dus beter kan koelen. Doe dit altijd bij warm weer.

 

Hoe verwijder je de roosters?

Er zijn verschillende manieren waarop het rooster van de camper verwijderd kan worden.
De ene keer is het een schroefje dat met een muntje opgedraaid kan worden, de andere keer een schuifje aan de buitenkant of aan de binnenkant. Zorg dat de schuifjes aan beide kanten openstaan wanneer je het rooster eraf haalt.