Hoe kom je met de camper de winter door?

 

Het camperseizoen loopt op zijn einde en de winter komt eraan. Wie niet weggaat, doet er goed aan om de camper winterklaar te maken. Waar moet je allemaal op letten? Campermakelaar.nl zet de vijf gouden tips op een rijtje, zodat u in het voorjaar weer zorgeloos op reis kunt.

Een motor die niet start, condens in de brandstoftank of schimmel. Wie goed voorbereid de winter ingaat, komt niet voor deze verrassingen te staan komend voorjaar. Of het nou over een fijne stalling, techniek of een grote schoonmaak gaat, het kan een hoop zorgen en gedoe wegnemen. Als vijfde tip nog een interessante besparing waar u het hele jaar plezier van hebt.

  1. De stalling

Een goede stalling vinden is niet gemakkelijk in een tijd dat de camper populairder is dan ooit. Daarnaast moet u zich realiseren dat sommige stallingen alleen caravans accepteren. Het kan de moeite waard zijn om een kijkje te nemen op overzichtpagina’s met stallingplaatsen (bijvoorbeeld Caravanstallingen en Stalling31). Neem niet zomaar genoegen met de eerste de beste stalling. Let op de volgende zaken:

-> Kunt u onbeperkt in- en uitrijden? Ook op zondag?

-> Zorg voor een goede (casco)verzekering bij brand of schade

-> De prijsverschillen kunnen groot zijn, denk gemiddeld aan tussen de 500-700 euro per jaar

  1. Techniek op orde

Als het zonnetje gaat schijnen en de temperatuur stijgt, begint het bij menig camperaar weer te kriebelen. Wat u niet wilt zijn technische gebreken bij de start van het camperseizoen. Allereerst: doe de servicebeurt vóór de winter, dan voorkom je drukte in het voorjaar.

Zet alle aftapkranen open. Daarnaast doet u er goed aan de bandendruk te verhogen (liefst met 0,2 bar) en vergeet het reservewiel niet te controleren. Gasflessen vormen altijd een risico, sluit ze af en koppel ze los. Sommige stallingen vragen om de flessen uit de camper te halen. Het kan ook helpen om de accu’s te verwijderen uit de camper en thuis aan de druppellader te doen.

  1. De brandstof

Het is verstandig om de brandstoftank volledig te vullen om condensvorming in de tank te voorkomen. Condenswater kan na verloop van tijd voor problemen zorgen. Bij een strenge winter is het verstandig om een anti-vlok additief toe te voegen aan de brandstof om zogenaamd ‘vlokken’ tegen te gaan.

  1. Een schone kampeerauto

Het is een cliché, maar het gaat nog regelmatig mis. Kom je in het voorjaar weer bij de camper, blijkt dat de muizen de afgelopen maanden vrij spel hebben gekregen. Of is de boter in de koelkast inmiddels wit van de schimmel. Geen voedingsmiddelen achterlaten is daarom heel belangrijk. Neem ook de kussens mee of berg ze op, op een droge plek. Zorg voor voldoende ventilatie door een raampje en/of dakluik open te zetten. (wel met hor tegen ongedierte) en zet zaken als de koelkast en kastjes op een kier.

Daarnaast is het belangrijk om de chemisch toilet te legen én schoon te maken. Zorg ook dat je de afvaltank ventileert door de schenktuit los te maken. En de laatste tip: haal de batterijen uit al je apparaten om lekken te voorkomen.

  1. Overbodige spullen

met de camper winterkamperenHet laadgewicht van de camper is vaak een worsteling. Een te zware camper kan voor problemen zorgen en is niet erg zuinig. Pak daarom het moment van het winterklaar maken aan om eens even kritisch naar alle spullen te kijken die in de camper liggen. Bespaart gewicht én brandstof.

Lees ook onze tips om in de winter te kamperen met je camper.

© campermakelaar.nl