Wie een camper koopt, doet er goed aan om rekening te houden met de milieuzones in binnen- en buitenland. Kijk ook goed naar het verbruik van je nieuwe camper. Campermakelaar.nl schept duidelijkheid in het oerwoud van regels.

In steeds meer steden in Europa is er geen ontkomen meer aan: de milieuzone. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Om het ingewikkeld te maken zien de zones er overal anders uit. Bij de koop van een camper is het essentieel om daar rekening mee te houden, want het voorkomt een hoop stress, onzekerheid en teleurstellingen.

Het begint bij een duidelijk onderscheid tussen milieuzones in Nederland en die in het buitenland. Ze gelden over het algemeen enkel in bepaalde steden en niet op snelwegen. De regels zijn vastgelegd in de Europese Euronorm. Hoe lager de Euronorm van jouw camper, hoe meer kans dat je de stad niet in mag. Voor een camper met bouwjaar vanaf 2015 gelden nauwelijks beperkingen.

Milieuzones in Nederland

Vanaf januari 2020 geldt er een nieuw systeem waardoor milieuzones in Nederlandse steden beter op elkaar aansluiten. Allereerst hebben enkel camperaars last die een oudere diesel hebben. Tot 2025 gelden er twee soorten zones in Nederland. Zones waarmee dieselvoertuigen van emissieklasse 3 of hoger (Euro3) toegang krijgen. Of zones waar voertuigen met emissieklasse 4 en hoger (Euro 4) toegang krijgen. De eigenaar krijgt wel een ontheffing voor het eigen woongebied.

Na 2025 verscherpt Nederland de normen. Dan geldt toegang vanaf emissieklasse 4 of hoger of emissieklasse 5 en hoger.

Tip: Gemiddeld genomen zijn Euro 1, 2 en 3-campers van vóór het bouwjaar 2006. Euro 4 (bouwjaar 2006-2010) en Euro 5 (bouwjaar 2011-2015).

Milieuzones in het buitenland

In deze milieuzones mag jouw nieuwe camper (niet) komenDan het buitenland. Steeds meer landen hebben strenge milieuzones ingevoerd en er komen er jaarlijks meer bij. Een handig overzicht is te vinden via deze link (NKC). www.nkc.nl/advies/onderweg/landeninformatie

Stedelijke gebieden in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk zijn soms alleen toegankelijk met een groene milieusticker (die kun je online bestellen). In Duitsland zijn de eisen soms streng en mag je alleen steden binnen met een Euro 5-camper of zelfs een Euro 6-camper. In Frankrijk komen campers van voor 1997 überhaupt niet in aanmerking voor een milieusticker. Voor andere campers zijn er verschillende kleuren stickers, overeenkomstig met de Euronorm.

Zuiniger rijden voor milieu en portemonnee. De strenge milieueisen zijn er natuurlijk niet voor niets. De uitstoot moet omlaag. Zelf kun je ook iets doen om daar aan bij te dragen en duurzamer te rijden. Je kunt bijvoorbeeld schoner tanken (blauwe diesel), of zonnepanelen plaatsen op je camper. Daarnaast zijn er manieren om met een aangepaste rijstijl minder brandstof te verbruiken. – Rijd liever een lange rit dan veel korte ritjes, een koude motor verbruikt meer. – Gebruik de cruisecontrol. – Schakel sneller naar een volgende versnelling. – Controleer vaker de bandenspanning. – Neem minder spullen mee voor een lager gewicht.

Tip: Ontdek zelf welke emissieklasse op jouw (nog aan te schaffen) camper zit door het kenteken in te voeren via: milieuzones.nl/check

In België gelden de milieuzones in steden Antwerpen, Brussel en Gent waarbij je minimaal een Euro 5-camper moet hebben. Het plan was om van Wallonië een grote milieuzone te maken per 2023, maar dit plan is op de lange baan geschoven. De regels worden wel steeds strenger, dus check deze telkens opnieuw als je op vakantie gaat.

© campermakelaar.nl