Winterkamperen met de camper is populairder dan ooit. Op steeds meer plekken zijn campings het hele jaar geopend. Waar moet je op letten in de winter? Ervaringsdeskundige Jantina Scheltema beantwoordt vier vragen voor Campermakelaar.nl.
Haar meest avontuurlijke camperreis in de winter? Daar denkt Jantina niet lang over na. “IJsland!”, klinkt het vastberaden. “We gingen met onze eigen gebouwde camper, een lange reis met de veerboot via de Faeröereilanden.” De overtocht kostte twee dagen. “Het was echt waanzinnig, in de winter kwam je daar amper campers tegen.” Twee keer moest ze uit de sneeuw worden getrokken. “De meeste eilanders hebben spijkertjesbanden, ik niet. Eigenlijk had ik die wel nodig.”
In haar zelfgebouwde camper reist Jantina heel Europa door. Ze is eigenaresse van een reisblog en schrijver van het boek ‘Bouw je eigen Camper’. Omdat ze voor haar werk veel bruiloften fotografeert, zijn de wintermaanden de perfecte tijd om op stap te gaan. “Daar komt dat winterkamperen vandaan.”
Voor het winterkamperen hoef je echt niet meteen naar IJsland toe, ook in Nederland zijn er genoeg mogelijkheden. Het vraagt wel om een goede voorbereiding. Vier vragen over een goede wintervoorbereiding.
1 Is elke camper geschikt om in de winter mee op stap te gaan?
Nieuwe campers zijn in de regel voldoende geïsoleerd om in de winter mee op stap te gaan. Daarnaast zijn er ook nog speciale campers die extra goede isolatie hebben, te herkennen aan bijvoorbeeld kleinere ramen. Let er op dat buscampers en halfintegraal-campers veel warmte verliezen. “Isolatie is echt een must”, vertelt Jantina. “Daarbij kun je ook nog iets extra’s doen. Zelf gebruik ik een isolatiemat voor de voorruit, dat helpt. We hebben ook twee houten plaatjes met isolatiemateriaal voor de raampjes.”
2. Waar moet je extra op letten?
In de winter heeft Jantina een dik gordijn aan de achterkant van haar buscamper, op de plek waar normaal een hor zit. “Hoewel de camper goed is geïsoleerd, kan er toch wat kou uit de kieren komen. Denk daarbij ook aan een aantal praktische zaken als een schepje voor sneeuw, sneeuwkettingen en goede winterbanden, desnoods met spijkertjes.”
En het kan in de winter koud worden, zeker in het buitenland. “Bij ons bevriezen soms de waterleidingen. Let goed op of de leidingen tegen vrieskou kunnen. Zo niet, dan kun je ’s nachts de kachel aanlaten.”
3. Hoe houd je het warm in de camper?
Een van de grootste uitdagingen is het warm houden van de camper en jezelf. Daar weet Jantina alles van, tijdens haar reis op IJsland werd het in de camper soms -10 graden. Het warm houden van de camper begint bij het aanzetten van de kachel in de nacht. Maar een kachel ’s nachts aanhouden zat Jantina niet helemaal lekker. “Een veiliger alternatief is bijvoorbeeld een elektrisch kacheltje. Om het zelf ’s nachts warm te houden, hebben we een ‘Thermoliner’. Een soort slaapzak, de uitvinding van de eeuw naar mijn idee. Je blijft er super warm in.” Daarnaast is een slaapmuts aan te raden. “De meeste warmte verlies je immers via je hoofd.”
4. Waar kun je in de winter terecht?
Begin eens in eigen land, adviseert Jantina. Steeds meer campings en camperplaatsen zijn ook in de winter open. “De faciliteiten kunnen heel goed zijn en er zijn allerlei apps (bijvoorbeeld campercontact) op je telefoon waarmee je dat kunt bekijken.” Ook zijn er in de wintersportgebieden grote wintercampings. “Toen kwamen we erachter dat er nog veel meer mensen zijn zoals wij die dit leuk vinden.” Let deze winter wel op: sommige campings hebben faciliteiten gesloten vanwege de hoge energieprijzen.
Lees ook onze vijf tips om de camper winterklaar te maken.
© campermakelaar.nl