Waar eigenaren van campers eerder vaak wax gebruikten om de camper te beschermen tegen allerlei invloeden van buiten, zijn coatings voor de camper nu in opkomst. Wat zijn de voor- en nadelen? Campermakelaar.nl zet ze voor u op een rij.

Iedere campereigenaar houdt van een glimmende camper die eenvoudig is schoon te houden en is bestand tegen weersomstandigheden. Veel camperaars maken gebruik van wax om de camper te beschermen, maar daar zit een groot nadeel aan: na een paar maanden is het
beschermende effect verdwenen en kun je weer opnieuw beginnen. Inmiddels zijn veel betere beschermende technieken beschikbaar waaronder allerlei coatings. Het biedt in veel gevallen uitkomst, maar er kleven ook nadelen aan.

Eerst even naar het waarom. Coatings helpen de camper extreem water- en vuilafstotend te maken, waardoor bijvoorbeeld vocht en vuil geen kans meer krijgt om aan het oppervlakte te hechten. Het beschermt tegen allerlei andere invloeden van buitenaf zoals uv-licht,
chemicaliën van schoonmaakmiddelen en pekel. Even met de waterslang spoelen is al voldoende om vuil te verwijderen.

Voordelen op een rij:

– Camper blijft langer schoon
– Makkelijker te wassen
– Geen verkleuring meer door UV-straling
– Kunststof beter beschermd
– Minder last van kleine krasjes

De coatings bieden vaak bescherming voor gemiddeld drie tot vijf jaar, afhankelijk van de soort coating en door wie u het laat doen.

Camper coatenVerschillende coatings

Wie zoekt op coatings komt allerlei verschillende termen tegen. De meest gehoorde zijn keramische coating (ook wel glascoating genoemd) en nanocoatings. In de praktijk worden deze termen door elkaar gebruikt. De coating bevatten vaak het middel siliciumdioxide
(SiO2) en nanotechnologie zorgt ervoor dat de coating zich hecht in het oppervlakte en het volledig glad maakt.

Het is belangrijk om niet zelf in de weer te gaan met coatings die overal op internet te verkrijgen zijn. Vooral de voorbereiding komt erg nauw en de oppervlakte van de camper moet brandschoon zijn. Anders sluit de coating het vuil tot diep in de poriën van het materiaal op en krijg je het er nooit meer uit. Een vakman- of vrouw is nodig om geen enkel risico te nemen bij het aanbrengen van de coating.

Allerlei bedrijven

Er komen steeds meer bedrijven bij die speciale coatings hebben ontwikkeld voor campers. Dat is belangrijk omdat de lak van recreatievoertuigen dunner is. Het vraagt een speciale behandeling. Let daarom op dat je een bedrijf kiest dat dit specialisme heeft en check de ervaringen en recensies via onafhankelijke websites.

Een nadeel van de coatings is er ook: het is vrij prijzig. Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van de grootte van de camper en bij welk bedrijf je het laat doen, maar meestal geldt dat prijzen beginnen bij ongeveer 1250 euro, grotere campers gaan richting de 2000 euro.

Het wrappen van de camper Een camper een heel andere look geven kan door het voertuig te wrappen. Je kunt de camper op die manier eenvoudig een andere kleur geven zonder deze te verven of spuiten. Het is een soort folie dat op het oppervlak wordt aangebracht en ook eenvoudig weer is te verwijderen. Je kunt je hele camper op deze manier wrappen of bijvoorbeeld een strook. Sommige bedrijven bieden aan om het interieur te wrappen zoals de kastjes en deuren. Het is daarnaast ook een betaalbaar alternatief voor spuiten. Wrappen kan al vanaf een paar honderd euro.

© campermakelaar.nl