Lage viaducten, smalle straatjes en krappe parkeerplekken. Niemand wil voor onaangename verrassingen komen te staan tijdens de reis. In deze blog helpt Campermakelaar.nl met de juiste campernavigatie.

Navigeren is een van de belangrijkste aspecten van de camperreis. Het grote formaat van het voertuig zorgt ervoor dat lang niet elke route geschikt is voor de camperreis. Tegelijkertijd willen camperaars wel een mooie route over binnenwegen en door pittoreske dorpen en steden. Kortom: een goede campernavigatie is van groot belang. Daarmee voorkom je stressvolle momenten, schade en ongelukken.

Het begint bij de keuze voor het soort navigatie. In principe zijn er drie mogelijkheden. (1) een los navigatiesysteem, (2) een app op de telefoon en (3) een ingebouwd navigatiesysteem. Allen speciaal voor de camper. Aan elke keuze kleven voor- en nadelen.

  • Losse navigatie

Losse navigatiesystemen zijn er in allerlei soorten en maten. Handig omdat ze vaak een groter beeldscherm hebben dan bijvoorbeeld een app op de telefoon. Voordeel: het systeem is ook te gebruiken voor in de auto. Het is gemakkelijk om thuis de route in te plannen en te bekijken. Updates zijn vaak gemakkelijk uit te voeren.

Lees onderaan deze blog welke losse navigatiesystemen het beste werken volgens de Consumentenbond.

 Een app op de telefoon

Een app op de telefoon is de meest eenvoudige manier om kwalitatief goede navigatie in de camper te gebruiken. Let wel op dat gratis apps zoals Google Maps niet goed werken, omdat geen rekening wordt gehouden met afmetingen van de camper. Updates van de navigatieapp zijn gemakkelijk te installeren. Nadeel is dat het vaak een kleiner scherm is en het downloaden van wegenkaarten veel geheugen kost.

Opties (betaalde) navigatieapps voor de telefoon met camperopties

 Een ingebouwd systeem

De derde optie is een ingebouwd navigatiesysteem zonder gedoe met snoeren of een lege accu. Het is vaak een stuk duurder dan losse navigatie en niet te gebruiken in de auto. Een ander nadeel van een ingebouwd systeem is dat de updates vaak alleen kunnen worden doorgevoerd met hulp van de garage en de kaarten soms verouderd zijn.

 

Routes en camperplekken

Om routes te vinden voor de camper zijn allerlei digitale mogelijkheden. Verschillende apps helpen daarbij en hebben vaak opties om te navigeren. Probeer bijvoorbeeld eens Free On Tour (www.freeontour.com). Een campingapp om routes te plannen, camperplaatsen te vinden en te boeken. Daarnaast beschikt de app over allerlei mooie en uitdagende routes speciaal voor de camper waarbij rekening wordt gehouden met het formaat van de camper en andere beperkingen.

Campernavigatie-test

De consumentenbond heeft in 2021 een uitgebreide test gedaan van campernavigatie. Daarbij is gekeken naar de beste navigatie en beste prijs-kwaliteitsverhouding. Testcriteria waren onder meer het vermijden van lage viaducten, smalle en steile wegen en het vinden van een goede parkeerplaats van de camper. Twee navigatiesystemen kwamen als beste uit de test:

Best getest: Garmin Camper 980 MT-S (499 euro).

+ Groot beeldscherm

+ Melding sterke wind en steile wegen

+ Eenvoudige updates

 Beste koop: Garmin Camper 780 & Digital Traffic (300 euro)

+ Gunstiger geprijsd

+ Handig camperdatabase

+ Invoeren afmetingen simpe

 

©campermakelaar.nll