Niet zo ver van Nederland ligt het prachtige Frankrijk. Een van de populairste vakantiebestemmingen voor Nederlanders. Je kunt er op verschillende manieren komen en ook verschillende dingen doen en bezichtigen. Zo kun je met de camper naar Cap Gris-Nez, dat is het punt op het vasteland dat het dichtste bij Engeland ligt. Sterker nog, als je geluk hebt en het weer is helder kun je de krijtrotsen aan de overkant zien liggen. Dat is natuurlijk harstikke leuk maar je kunt er ook een mooie wandeling maken langs de Franse Kustlijn en genieten van het prachtige uitzicht. Je zult ook een stukje geschiedenis tegen komen tijdens de wandeling richting Audreselle, want de kust heeft zijn littekens van de oorlog nagelaten.

Vanuit Cap Gris-Nez kunt u met de camper richting de grote stad Rouen. Onderweg naar Rouen kun je eventueel je reis in het teken zetten van de tweede wereldoorlog. Je komt namelijk langs bekende plekken zoals: Colleville-sur-Mer, Boulogne-sur-Mer en Sainte-Mére-Église waar nog steeds bunkers en dergelijken te zien zijn. Naast dat het een mooie stad is met mooie gebouwen en gezellige restaurants, is Rouen ook van historische betekenis geweest. Rouen is de plek waar Jeanne d’Arc ter dood werd veroordeeld en op de brandstapel werd gezet. Op die plek staat nu Église Sainte-Jeanne d’Arc ( dat is een Kerk ). Als je vanaf Place du Vieux Marché ( waar de kerk staat ) Reu de Gros Horloge inloopt, kom je een bijzonder horloge tegen. Als je onder het “horloge” doorloopt kom je uiteindelijk uit bij het Kathedraal Notre-Dame en zo heb je al 3 bijzonderheden gezien.

Weg van de kust, het binnenland in. Zo kom je in Suisse-Normande en dat is een heel ander deel van Normandië. Of je nou een wandelaar, visser, klimmer of kanoër bent,of gewoon iemand die lekker wil genieten van de prachtige omgeving,dan is Suisse-Normande een gebied dat voor iedereen wat heeft.  Erg “Suisse” is het niet, het gebied ligt niet hoger dan 300 meter, maar vooruit, het prachtige landschap met zijn vele rotsen lijkt er wel een beetje op.

Op naar de volgende prachtige bezienswaardigheid, het kasteel in het water.

Als je van de voorkant komt aangereden, lijkt het wel of het kasteel uit het water komt. Het eiland ligt aan de kust van Frankrijk. Een schitterend gezicht is het al vanaf het vasteland, maar je kunt nog veel dichterbij komen. Zonder camper wel, die kun je parkeren en dan met een shuttlebus of te voet naar het eiland. Een bijzondere ervaring binnen de muren van dit immense bouwwerk. Het granieten massief van de Mont Saint-Michel is bekroond met een middeleeuwse abdij. Op de torenspits van de abdijkerk staat sinds 1898 een beeld van de heilige Michaël dat honderdzeventig meter boven de baai uitsteekt. Er is van alles te doen op het eiland je kunt de kerk in, je kunt de kleurrijke winkeltjes bezoeken, je kunt er lekker wat eten en je kunt er ook verblijven in een gezellig hotel met prachtig uitzicht op het water.

Vanuit Mont Saint-Michel gaan we de grens over naar Bretagne. Niet ver bij het eiland vandaag ligt in Bretagne het volgende wonder in het water: Saint-Malo. De havenstad zelf is al een plaatje en met een beetje fantasie kan je jezelf in een oude piratenstad verbeelden want die geschiedenis kent de havenstad. Er ligt ook nog een oud piratenschip in de haven, nou als je je dan nog steeds niet een beetje een piraat voelt dan weet ik het niet meer.

We zijn nog niet uitgekeken op de mooie stadjes in deze buurt, volgende stop is Dinan. Dinan ligt een klein uurtje van Bretagne af, een mooie jacht haven, bijzondere straatjes en prachtige vakwerkhuizen en zichtbare geschiedenis in de oude stad. In Dinan kun je mooie wandelingen maken en genieten van het uitzicht over het water als je in de haven wat gaat eten.

Na al die prachtige steden is het tijd om meer de natuur in te duiken. We rijden daarom naar Erquy. In deze omgeving kun je surfen en wandelen over de heide langs de kust. Erquy zou model hebben gestaan voor het Gallische dorpje van de strip Asterix en draagt tegenwoordig de titel De geboorteplaats van Asterix. Bij cap d’Erquy en Cap Fréhel heb je een aantal prachtige wandelroutes die je langs de schitterende kust leiden.

Volgende stop is Lannion. Een mooie stad maar ook een fantastische natuur. Het maakt dus niet uit waar je naar opzoek bent, of je nou naar het strand wil of de stad ,om lekker te shoppen, het is hier allemaal mogelijk. Niet ver van Lannion ligt het rotsachtige Côte de Granit Rose, misschien wel het mooiste stukje dat in de route zit. Je kunt hier zwemmen, wandelen en varen, de omgeving is prachtig.

Op naar de laatste stop van deze prachtige route door Normandië, Guingamp een middeleeuwse stad. In de stad is nog van alles te zien van vroeger zoals de Fontaine de la Plomée het dient als een ontmoetingsplaats tijdens populaire evenementen die het leven van Guingamp markeren. De fontein werd gebouwd rond de 14de eeuw en werd in de 17de eeuw en in 2003 gerenoveerd. Je kunt ook naar het kathedraal of ga kijken naar het Cyrille Anderé, een standbeeld van een lopende man, Deze lopende man sleept de vorming van een grote wolk achter zich aan, waaruit een dichte regen valt. Hij is zowel de maker van deze wolk als degene die de gevolgen ondervindt. Dit sculptuur symboliseert een opmars van de mens en van de industriële productiemaatschappij die het klimaat verstoren, een indrukwekkend stuk kunst.

Dit was de reis door Normandië ik hoop dat u genoten heeft van de prachtige bijzonderheden en bezienswaardigheden. Heeft u de route gevolgd? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen.

Hieronder ziet u een kaart met de route de we genomen hebben. Bent u dingen tegengekomen die wij vergeten zijn die andere echt niet mogen missen laat dan een reactie achter.