Vandaag gaan we het hebben over een prachtige regio in ons eigen land: Zuid-Limburg. Zuid-Limburg wordt ook wel eens gezien als een stukje buitenland in eigen land. Deze regio is zo verschillend van de rest van Nederland en heeft met haar prachtige heuvellandschap en bourgondische uitstraling ook echt haar eigen charme. U zult verstelt staan van de prachtige natuur, de rust en natuurlijk de vele terrasjes in deze regio.

We zullen onze reis beginnen in de meest noordelijke stad van Zuid-Limburg: Sittard. In deze stad tegen de Duitse grens is genoeg te doen. Een ‘must-visit’ is de historische markt van Sittard. Met zijn gezellige terrasjes en grote keuze aan eten uit verschillende keukens van over de hele wereld is de markt van Sittard een perfect voorbeeld van de bourgondische leefstijl van Zuid-Limburg. Verder raden wij aan om uw fiets mee te nemen, want Sittard is de perfecte startplaats voor de drie landen fietstocht. Aan de ene zijde vindt U de Maas die grenst aan België en direct naast Sittard ligt de Duitse regio Selfkant, deze regio was onderdeel van Nederland tussen 1949 tot 1963. Terwijl U deze route rijdt zult u zich begeven tussen de prachtige natuur en U zult ook wat prachtige kastelen vol van historie tegen komen. Een van de kastelen dat zeker een bezoekje waard is, is kasteelpark Born. Dit kasteel is omgebouwd tot een dierenpark en in 2015 is het door de ANWB uitgeroepen tot hét uitje van Limburg. U kunt lekker langs de dieren wandelen en daarna heerlijk wat drinken op het terras in het zonnetje.

Nadat we de gehele regio rondom Sittard hebben bewondert volgen we de Maas richting het Zuiden naar de hoofdstad van de provincie: Maastricht. Terwijl we de Maas in zuidelijke richting volgen komen we door een dorpje genaamd Stein. Net voor dit dorpje bevindt zich Natuurtransferium Stein, dat een van de groen pareltjes van Limburg wordt genoemd. Verder is het vanaf hier ook heel gemakkelijk om het Rivier park Maasvallei te bezoeken. In Stein zelf staat kasteel Stein, een ruïne van de oude hoofdburcht van Stein. Het volgende dorp is Elsloo, hier kunt U heerlijk eten in het prachtige historische gedeelte van Elsloo. In eetcafé Auwt Aelse kunt u de bourgondische Limburgse culinaire keuken proeven door authentieke Zuurvlees te bestellen, vindt U dit niks? Ga dan voor lekkere spareribs of wat tapas. Terwijl we verder naar het zuiden rijden komen we nog langs twee kastelen die zeker de moeite waard zijn om even te bezoeken, namelijk kasteelpark Elsloo en kasteel Meerssenhoven.

Als u de Maas bent gevolgd zal U uitkomen in de oudste stad van Nederland genaamd Maastricht. In de stad die waarschijnlijk als sinds 500 voor christelijke jaartelling al bewoond was is genoeg te doen. Ga lekker naar het Vrijthof en pak een terrasje, of volg de Platiel straat naar het gezellige Sint Amorsplein en naar het Onze Lieve Vrouwen plein. Ga lekker winkelen in de grote straat, bezoek het oude stadhuis op de Markt en loop over de 13e -eeuwse Sint Servaas brug. Kortom, genoeg te doen in deze bourgondische stad.

Als we richting het Oosten gaan komen we uit in het dorp dat thuis is tot de Wilhelmina toren: Valkenburg. U kunt hier de stoeltjes lift naar boven nemen en genieten van het prachtige panorama uitzicht zat strekt tot de grenzen met België en Duitsland. Verder kunt U een wandeling maken door het gezellige Middeleeuwse centrum waar u ook het kasteel van Valkenburg kunt vinden. In Valkenburg kunt U ook verschillende grotten vinden waaronder de mergel grotten en de vuursteenmijn grotten.

Vanuit Valkenburg kunt u de rivier de Kleine Geul volgen. Deze rivier lijdt u tot de dorpen Wijlre en Gulpen. Beide zijn ze huis tot twee van de grootste bierbrouwerijen van Limburg. In Wijlre vindt u de brouwerij van Brand en in Gulpen van Gulpener. Verder is Gulpen het perfecte startpunt voor de Geul en Gulpfietsroute. Deze route neemt U door het prachtige heuvellandschap van Limburg.

Vanuit Gulpen kunt U verder naar het Oosten naar de regio Parkstad. Parkstad is een van de dichtst bevolkte gebieden van Limburg en verder is er ook zo veel te doen . Een van de eerste steden waar u aan komt is Kerkrade. Vanuit deze stad kunt u meegaan met de nostalgische stoomtrein die rijdt over de Miljoenenlijn. Deze trein lijn rijdt door het prachtige heuvellandschap van Zuid Limburg en neemt u honderd jaar mee terug in de tijd. Een stukje verder ligt Heerlen, hier kunt u naar het Nederlandse mijn museum en leert u over het leven in de Nederlandse mijnen tussen 1898 en 1974. Verder kunt u in Heerlen ook prima winkelen en genieten van een kop koffie op het terras. Naast Heerlen vindt u Landraaf, beter bekent als de woonplaats van Pinkpop en SnowWorld. Hier kunt u zelfs in hartje zomer nog even lekker een afdaling maken op een van Europa’s langste indoor ski pistes.

In het Noorden van Parkstad vindt u Brunssum en de Brunssummerheide. Dit prachtige natuurgebied van circa 600 hectare ligt tussen Heerlen, Langraaf en Brunssum in en vormt het groene hart van deze regio. De Brunssumerheide is een zeer veelzijdig natuurgebied en dus is er genoeg om hier te ontdekken. U kunt hier heerlijk tot rust komen en nogmaals genieten van het prachtige landschap van Zuid-Limburg. Vanuit hier kunt U ook starten met de kastelen fietsroute van Parkstad.

Hierbij zijn we aan het eind gekomen van de camperroute in Zuid-Limburg. Heeft U deze route gevolgd? Fijn laat het ons en andere weten door een reactie toe te voegen. Waren er dingen die wij niet genoemd hebben, maar anderen echt niet mogen missen? Zet het in de reacties!