Vorige week hebben we de prachtige Burchten Route besproken, vandaag gaan we daar op verder en nemen we de Romantische Straße verder naar het Zuiden van Duitsland. De route was een oude Middeleeuwse handelsroute die strekte van Tirol tot de rivier de Main. Tijdens het volgen van deze route komt u verschillende landschappen tegen: van rivierdalen tot bossen en van groene weiden tot de witte Alpentoppen. Verder kunt u ook nog genieten van de perfect behouden middeleeuwse gebouwen en kastelen die zich bevinden in de regio. Er zijn op de Romantische Straße tal van mooie stops, wij zullen in deze blog de belangrijkste bespreken.

Zoals eerder besproken begint de Romantische Straße waar we vorige week geëindigd zijn: Würzburg. Würzburg is een oude bisschopstad en staat bekend om zijn barokke prins-bisschoppelijke Residentie van Würzburg. Dit prachtige paleis is de grootste fresco ter wereld en symboliseert de vier continenten, Europa, Afrika, Azië en Amerika. Verder vindt u in Würzburg ook het Marienburg fortress, een kasteel aan de rivier de Main en in het Fürstenbaumuseum leert u over de 1.200 jaar historie van Würzburg. Twee andere bezienswaardigheden die we zeker aanraden zijn de oude brug en de Marienkapelle.

De volgende stop op ons lijstje is Wertheim. De stad is de meeste noordelijkste in de staat Baden-Würtemberg en ligt aan de rivier de Main. Wertheim heeft een mooi middeleeuws centrum waar je perfect kan genieten van een drankje op het terras terwijl je de gebouwen bewonderd. Verder heeft Wertheim ook haar eigen kasteel. Dit kasteel was gebouwd in de 12e eeuw, maar was helaas gebombardeerd tijdens de 30 jarige oorlog en hierdoor staat alleen nog maar een deel van het oude kasteel,  ook dit is een aanrader.

Tussen Wertheim en onze volgende stop zijn ook een paar bezienswaardigheden waar u zeker eens een kijkje moet nemen. In Weikersheim vindt u slot Weikersheim, een prachtig kasteel met een zeer fraaie tuin. Het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen. Niet ver van Weikersheim vindt u Röttingen een dorpje met een leuk centrum waar u gezellig wat kunt vertoeven.

Sluit uw ogen en stelt u zich een typisch Duitse dorpje voor. Grote kans dat het beeld in uw hoofd heel erg veel lijkt op het dorpje Rothenburg ob der Tauber. Dit dorp is wereld beroemd om zijn prachtige middeleeuwse centrum en jaarlijks komen er toeristen van over de hele wereld om dit prachtige dorpje te bewonderen. Het dorpje is zo typisch Duits dat voor de tweede wereldoorlog de Nazi’s het beschouwde als het meest Duitse dorpje van Duitsland. Dit is een must-visit wanneer u de Romantische Straße volgt en u zult zeker geen spijt hebben wanneer u dit prachtige dorp in het echt ziet.

Onderweg naar de volgende stop komt u door Feuchtwangen, een dorpje met een leuk centrum en zeker de moeite waard om even een korte stop voor te maken. Ten Zuiden van Feuchtwangen vindt u Dinkelsbüh. Deze stad is nog bijna geheel omringd door de oude stadsmuur geheel met torens en stadspoorten. De muur is in totaal 2,5 kilometer lang en 5 tot 6 meter hoog. Verder staat de stad bekend om haar prachtige handelshuizen en vakwerkarchitectuur die nog zeer goed bewaard zijn gebleven sinds de middeleeuwen.

Het volgende dorp, Wallerstein, wordt het meest bezocht voor haar prachtige uitzicht vanaf de Wallerstein rots. Hier heeft u een panorama uitzicht over de prachtige natuur van de regio. Verder is Wallerstein ook het thuis van de Prince’s brouwerij, een brouwerij die dateert uit 1598. Een stukje verderop vindt u ook nog een dorp dat in een 15 miljoen jaar oude krater is gevestigd genaamd, Nördlingen. Verder staat de stad bekend om de kerk, de St. Georgskirche, een van de grootste Gotische kerken in Zuid-Duitsland.

Onze volgende stop is in een klein dorpje genaamd Harburg. Hier vindt u de burcht van Harburg, een kasteel dat al gebouwd was voor 1150. Het heeft een prachtig middeleeuwse uitstraling en is zeker een bezoek waard. Verder heeft het kasteel ook een mooi uitzicht over het kleine, maar mooie centrum van het dorp. Ten zuiden ligt de stad Donauwörth waar de Donau en de Wörnitz bij elkaar komen. Deze stad heeft een heel mooi centrum en is zeker de moeite waard om te ontdekken.

Wanneer we verder naar het Zuiden rijden komen we aan in Augsburg. Augsburg is de 3rde oudste stad van Duitsland, de stad is opgericht door de Romeinen als garnizoenen camp, maar werd al snel de hoofdstad van de Romeinse regio Raetia. Augsburg staat bekend als universiteitsstad, maar in Augsburg raden we U zeker aan om het centrum van de stad te bezoeken. Vooral het Rathousplatz is een aanrader, hier vindt u het oude stadhuis dat in de renaissance stijl is gebouwd. Verder vindt u hier ook de Perlach toren, een uitkijktoren die dateert uit de 10e eeuw. U kunt op het Rathousplatz ook lekker een hapje eten of iets drinken terwijl u deze bezienswaardigheden bewonderd. Verder raden wij u aan om gewoon rond te lopen en het centrum te ontdekken. Er valt in Augsburg genoeg te zien en te beleven.

Wanneer we de Lech stroom opwaarts volgen komen we aan in Landsberg am Lech. Zoals de naam al zegt ligt Landsberg aan de rivier de Lech. Hier kunt u op warme zomerdagen lekker in afkoelen. De stad heeft ook een mooi plein genaamd het Hauptplatz. Hier vindt u het prachtige oude stadhuis en de oude binnenkomst toren tot het plein. Verder is Landsberg ook bekend als de plek waar Adolf Hitler gevangen zat na zijn mislukte coup en zijn boek Mein Kampf schreef.

Onderweg naar de volgende stop komt U voorbij Schongau. Schongau staat bekend om zijn oude stadscentrum en we raden U ook aan om hier eventjes een rondje door heen te rijden. In Rottenbuch vindt u een prachtige kerk die van binnen is gevuld met beelden en prachtige beschilderingen. Een andere prachtige kerk vindt u in Steingaden. Deze kerk lijkt van de buitenkant niet zo spectaculair, maar is vooral zeer fraai aan de binnenkant. De kerk is ook een zeer grote toeristisch trekpleister voor de regio, maar de kerk dient ook als een bedevaartsoord. In de regio waarin u zich nu bevindt zijn ook prachtige natuurgebieden en meren, zoals Forggensee, Bannwaldsee, Illasbersee en Hegratsriedsee, die zeker het bezoek waard zijn.

En hierbij hebben we de laatste stop van de Romantische Straße bereikt, Füssen. Füssen ligt aan de Via Claudia Augusta een oude Romeinse handelsroute die liep van Noord-Italië tot aan Augsburg. Dit is ook hoe Füssen is opgericht. Füssen heeft een zeer mooi centrum en staat zelf bekend om haar klooster, Sankt Mang. Maar waar iedereen voor naar Füssen komt is toch echt kasteel Neuschwanstein. Dit sprookjesachtige kasteel is een van de grootste toeristische attracties en een van de meest gefotografeerde gebouwen in Duitsland. Neuschwanstein is een redelijk nieuw kasteel, want het is pas in de 19e eeuw gebouwd. Het andere kasteel in Füssen is kasteel Hohenschwangau, een kasteel dat helaas heel erg in de schaduw leeft van Neuschwanstein. Toch is dit een prachtig kasteel wat u zeker moet bezoeken wanneer u in Füssen bent.

Hierbij zijn we aan het eind gekomen van de Romantische Straße. Heeft U deze route gevolgd? Fijn laat het ons en andere weten door een reactie toe te voegen. Waren er dingen die wij niet genoemd hebben, maar anderen echt niet mogen missen? Zet het in de reacties!