Door : Ton Winter

Helemaal aan de zuidkant van de provincie Utrecht bevindt zich Fort Everdingen. Op de locatie van dat fort is een camperplaats gevestigd. Het is er heerlijk rustig. Soms hoor je alleen maar gakkende ganzen die de aangrenzende uiterwaarden van de Lek bevolken. En vanaf je camperplek heb je een fantastisch uitzicht op de zijtakken van de rivier. Een ideale plek voor een lang  weekend er tussenuit.

Bijzonder is ook dat op deze locatie een bierbrouwerij is gevestigd, Duits&Lauret. Het uitproberen van hun brouwsels is een genot op zich. Zelf heb ik op het zonnige terrasje bij het café genoten van een bijzonder bier, een houtgerijpt rook dubbelbock. Als u van de rokerige whisky van het eiland Skye houdt, moet u dit bier zeker proberen.

Je hoeft echter niet blind een bierkeuze te maken. Bij voldoende belangstelling kan er een bierproeverij georganiseerd worden. Deze kan gecombineerd worden met een rondleiding over het fort en de brouwerij.

Voor natuurliefhebbers is deze camperplek super. Je kijkt vanuit je camper niet alleen uit over de rivier. In de naaste omgeving zijn er veel wandel- en fietspaden. Voor de langere afstanden bijv. het Goildingerpad van 15km, maar ook veel korte rondwandelingen.
Dan kun je ook nauwelijks het prettige restaurant Caatje aan de Lek missen. Een plek voor een kopje koffie op het mooie zonnige terras. Maar ook voor een gezellig diner of lunch. Kinderen kunnen er lekker ravotten.

En voor je het weet arriveer je al wandelend of fietsend in het historische Culemborg, een bruisende stad aan de lek. Een leuke stad om al kuierend te verkennen. Wil je niets missen, dan kan je ook op eigen houtje een historische stadswandeling van 4km doen. De route is hier te downloaden.

Maak dan zeker ruimte voor een bezoek aan de in de ruime regio bekende tompoezenbakker Verhallen, Tollenstraat 17. Het unieke aan zijn tompoezen is dat ze altijd krakend vers zijn. Er worden er zoveel verkocht dat ze elk uur opnieuw worden gebakken. HEERLIJK.

Deze zaak heeft geen terrasje of lunchroom. Maar met twee horecazaken is afgesproken dat je de meegenomen producten daar kunt verorberen bij een kopje koffie. Dat is bij Café de Mart aan de markt en bij de buren op nummer 23.
Dat Verhallen een heel bijzondere tompoezenbakker is blijkt ook uit het feit dat je er halve tompoezen kunt kopen. Hoe uniek is dat

Aan de overzijde van de Lek bij Schalkwijk (Achterdijk 9) is een paragliding centrum. Wanneer deze sport beoefend wordt heerst er een prettige drukte die je kunt meebeleven vanaf het terras op het paragliding centrum. Het centrum is open vanaf 1 april. De aktiviteiten vinden meestal plaats in het weekend.
Wil je zelf met een ervaren instructeur een duo-vlucht maken dan is dat mogelijk voor ca. €65. Meer informatie vind je hier.

Heb je na dit alles nog tijd over? Bezoek dan het Nationale Glasmuseum in het nabij gelegen Leerdam. Dit museum is zeer de moeite waard.