Door: Martijn Bierma, Campermakelaar Friesland

De Elfstedentocht heeft tot nu toe vijftien keer plaatsgevonden, maar de laatste is al twintig jaar geleden! De schaatstocht gaat alleen door als het ijs overal 15 centimeter dik is. Waarom hoopvol wachten op de volgende? Laat je schaatsen maar thuis, dit keer maak je de Elfstedentocht met de camper!

Op het kaartje hieronder vind je de route van de Elfstedentocht met de camper. De route is dezelfde als de route van de tocht op de schaats, maar dan over de weg. Om zoveel mogelijk van de route over het water mee te krijgen, raden we je aan je navigatie in te stellen op ‘snelwegen vermijden’. Zo bezoek je niet alleen de elf steden, maar rijd je ook over het platteland, langs het water en door de dorpen die op de route liggen.

Als je wil, kun je de route beginnen in Leeuwarden en de originele volgorde aanhouden. Om het echte elfsteden gevoel te ervaren rijd je het beste na afloop ook even langs de finishboog over de Bonkevaart. Deze finishboog heeft de vorm van een Elfstedenkruisje. Maar eerlijk is eerlijk, het gevoel wordt er niet minder om wanneer je de route in een andere volgorde rijdt.

 

 

 

 

 

We kunnen beginnen bij Camperplaats Leeuwarden. Een mooi aangelegde camperplaats. De voorzieningen die je nodig hebt zijn aanwezig, plus veel toeristische informatie. Betalen kan contact of via camperpay, lekker makkelijk. Het centrum is goed te bereiken met de bus of fiets. De camperplaats doet ook mee aan de camperelfstedentocht een mooi initiatief.

Leeuwarden – Smaakstad. Leeuwarden, de hoofdstad van Fryslân, is de start- en finishplaats van de Elfstedentocht met de camper, maar óók uitgeroepen tot de smaakstad in 2015. Dit is dus een goede plek om te genieten van typisch Friese lekkernijen, zoals de oranjekoek en de Friese turfgerookte droge worst.

 

 

 

Camperplaats Marinaveste Campevaer Sneek. Rustige camperplaats bij jachthaven nabij het centrum van Sneek – campers langer dan 7 meter in overleg met de havenmeester – bij afwezigheid van de havenmeester de enveloppe met stageld graag in de brievenbus deponeren – reserveren niet mogelijk – centrum 500m.

Sneek – Watersport én waterpoort. Sneek wordt weleens de stad van de watersport genoemd, omdat er prachtige vaarroutes zijn. Zo is de stad ook beroemd om de Sneekweek, het jaarlijkse zeilevenement. De ‘feestweek’ begint aankomende zomer weer tijdens de traditionele opening die plaatsvindt bij het monument ‘De Waterpoort’.

 

 

 

Parking De Tsjalk te IJlst

aan het eind van [doodlopende weg] – De Tsjalk, zijstraat van de Sudergoweg naast de jachthaven – water alleen in de zomer, bij het sanitairgebouw van de Flierjepschans – centrum 250m.

 IJlst – Overtuinen. IJlst is één van de kleinste Friese steden en heeft een grote verscheidenheid aan historische panden. Een bijzonder kenmerk van IJlst zijn de Overtuinen. Deze tuinen worden door water of een weg gescheiden van de bijbehorende woningen. Misschien heb je de Nederlandse familiefilm ‘Schippers van de Kameleon’ wel eens gezien. De Friese regisseur Steven de Jong heeft de speciale tuinen in IJlst gebruikt als filmdecor voor deze film.

 

 

 

Jachthaven De Lemsterpoort Sloten

locatie bij jachthaven – Let op: 0651087341 bellen [havenmeester] voor opening slagboom – de Lemsterpoort ligt tegen het monumentale Friese stadje Sloten – middenin het Friese merengebied – supermarkt/bushalte 700m – centrum 100m.

Sloten – Zwemmen en wandelen. Sloten ligt vlakbij het Slotermeer. Het water van dit meer is uitermate geschikt als zwemwater, maar de omgeving leent zich ook voor een mooie wandeltocht.

Jachthaven en camping de Roggebroek

Stavoren, Súdwest Fryslân, Friesland, Nederland

Kampeerplaatsen op camping bij een jachthaven – gebruik GPS-coordinaten – Koeweg is zijweg van Noardernar – Gaasterland – het Rode Klif – verhuur boten – centrum 2km.

Stavoren – IJsselmeer. Stavoren is de oudste stad van Friesland en aan maar liefst drie kanten ingesloten door het IJsselmeer. Het vrouwtje van Stavoren kijkt uit over het IJsselmeer. Het vrouwtje van Stavoren is een bekend standbeeld in Stavoren, dat symbool staat voor de hoofdpersoon van een Fries volksverhaal. Er bestaan veel verschillende versies van dit verhaal, maar ze hebben wel allemaal één overkoepelend moraal: hoogmoed komt voor de val. Oftewel: hoogmoed bezorgt je ellende.

Camping Hindeloopen

Comfort camperplaatsen op de camping – ook Come-and-Go camperplaatsen voor korter verblijf [zie website] – reserveren mogelijk – kleine winkel – café – snackbar – verhuur van toer- en visboten, fietsen en skelters – centrum 1km.

Hindeloopen – Schaatsmuseum. Hindeloopen biedt je de mogelijkheid om toch de schaatssfeer even te proeven. Je kan hier namelijk de grootste schaatscollectie ter wereld, de afgevroren teen van Tinus Udding én de complete geschiedenis van de Elfstedentocht bewonderen in het Eerste Friese Schaatsmuseum.

Jachthaven Bouwsma Workum

honden aangelijnd – campers langer dan 10m hoger tarief – centrum 500m.

Workum – Jopie Huisman. Jopie Huisman is een zeer bekende Friese kunstenaar. Vind je het leuk om wat meer over Jopie te weten te komen, breng dan een bezoekje aan het Jopie Huisman Museum in Workum, voordat je doorrijdt naar Bolsward.

Stadscamping Bolsward

camping gelegen aan de rand van de binnenstad – sani op parking bij het zwembad – centrum 200m.

Bolsward – Bier. De Us Heit-speciaalbieren zijn het proeven waard. Deze Friese biertjes worden gebrouwen op basis van uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Benieuwd hoe ze smaken of hoe ze precies gebrouwen worden? Bezoek de Friese  Bierbrouwerij in Bolsward voor een rondleiding. “Bob jij of bob ik?”

Vissershaven [Tsjerk Hiddessluizen]

locatie voor de brug bij de visafslag – LET OP! strenge handhaving op diverse plaatsen – geen reserveren mogelijk – dag ticket via automaat [contant/pinpas] – zicht op passagiersterminal – veerboot naar Vlieland en Terschelling 500m – bootje huren bij Bootverhuur-Harlingen [vaar-fiets arrangementen-zomeravond rondvaartocht over wad] – centrum 600m.

Harlingen – Havenstad. Harlingen wordt veel bezocht om daar op één van de veerboten te stappen voor een tripje naar Vlieland of Terschelling, maar Harlingen heeft nog meer in petto! Bezoek bijvoorbeeld ’t Havenmantsje. Hier kan je de Harlingse havens bewonderen vanaf een terrasje terwijl je smult van de Waddenthee (een high tea à la ’t Havenmantsje).

Recreatiepark Bloemketerp, camping te Franeker

verwarmd toiletgebouw – afslag Franeker en ANWB borden Bloemketerp volgen – centrum 300m.

Franeker – Kaatsen. Het Kaatsmuseum is het oudste sportmuseum van Nederland. Je ontdekt hier alles over – je raadt het al – kaatsen; een eeuwenoude balsport die nog steeds populair is in Friesland. Wil je zelf ook wel eens een balletje slaan? Dat kan op het veldje naast het museum.

Camperplaats Dokkum

Locatie ligt aan de Baantjegracht tegenover het Molenbastion, smal pad – betalen bij de havenmeester – stroom via AAN-UIT.net of via havenmeester – zomers wordt de walkant gebruikt als passantenhaven voor de pleziervaart – toiletgebouw bij watersporters in de zomer – satellietontvangst zeer beperkt – water bij watersport – centrum 200m.

Dokkum – Koffie. Tot slot: koffie! Houd je van koffie? Waag je dan in Dokkum eens aan de typische Dokkumer koffie, deze koffie is verrijkt met een scheut Berenburg (een Friese kruidenbitter).