Foto: Rota Alternativa

(Door: Alexander Michielsen)

Het zal niemand zijn ontgaan: de verkopen van (gebruikte) campers hebben een enorme vlucht genomen. En dat dat gevolgen heeft voor de prijzen ongetwijfeld ook niet. Hierdoor is het nog meer dan ooit tevoren belangrijk om bij aanschaf van een gebruikte camper goed op te letten. Want hoewel het merendeel van de aangeboden campers in goede staat verkeert, zit er ook veel kaf onder het koren. Met name bij de oudere campers en/of de budgetmerken is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Vochtproblemen liggen vaak op de loer en zijn niet altijd met het blote oog waar te nemen.

Weet wat je koopt
Voor veel mensen is een camper een droom die uitkomt. En nu de omstandigheden ervoor zorgen dat we onze vakanties invullen, laten velen deze droom eerder uitkomen. Een oudere camper lijkt een mooi alternatief voor de all-inclusive vakanties of een leuke instapper om mee te beginnen. Dat bezitters van deze vintage campers daarop inspringen is duidelijk. Alles wat rijdbaar is en op een camper lijkt wordt momenteel verkocht. En vaak ook tegen hoge prijzen. Het is immers nog steeds een kwestie van vraag en aanbod. Hierdoor zijn ook deze ouwetjes behoorlijk in prijs gestegen. Voor sommige campers wordt nu bijna meer gevraagd dan wat ze destijds nieuw hebben gekost.

Maar vooral bij deze oudere campers is het opletten geblazen. In de jaren ’90 waren er nog geen milieu-zones. Ook de roestpreventie was nog niet op het niveau van nu. En wat te denken van vocht in de opbouw. Weer en wind hebben invloed op een camper. Door de weersinvloeden wordt de gebruikte kit hard of gaat scheuren. Wanneer dit niet tijdig wordt gesignaleerd kan vocht soms jarenlang zijn vernietigende werking doen in de houten opbouw. Het gevolg: zachte, broze wanden die niet meer te repareren zijn. Uw investering kan dan zomaar een kat in de zak blijken te zijn.

Koop eerst een vochtmeter
Vochtproblemen kunnen zich bij alle campers voordoen. Want vroeg of laat kan het bij elke camper nodig zijn om een dakluik of raam opnieuw (te laten) kitten. Daarom voeren de campermakelaars van Campermakelaar.nl altijd een vochtmeting uit voordat een camper in bemiddeling wordt genomen. Maar ook na aanschaf is het belangrijk om regelmatig de kritische plekken te (laten) controleren op vocht. Dit vermindert het risico op grote vochtschades. De aanschaf van een vochtmeter is dan ook aan te raden. Ook wanneer u al een camper in uw bezit heeft. Er zijn al vochtmeters te koop vanaf ongeveer € 50,-. Een professionele vochtmeter koopt u voor zo’n € 160,-. En dat is slechts een klein bedrag, als je weet dat een niet tijdig gevonden vochtplek al gauw enkele duizenden euro’s schade kan betekenen. Het gebruik van een vochtmeter kan u helpen bij het behoeden voor de aankoop van een kat in de zak.

Gebruik je zintuigen
Wanneer u uw oog hebt laten vallen op een van de charmante campers is het belangrijk dat u al uw zintuigen laat werken. En niet alleen de vochtmeter en uw ogen, maar ruik, voel, proef desnoods. Maar gebruik uw zintuigen en volg uw gevoel. We weten allemaal wat ze zeggen over een aanbieding die te mooi is om waar te zijn. En natuurlijk: er zijn prachtige en goed opgeknapte exemplaren te koop. Maar een nieuw behangetje kan ook oude vochtschades verbergen. Dus naast een vochtmeting is het belangrijk ook altijd belangrijk om te voelen of de wanden lekker hard zijn. Laat u niet verleiden door een knusse zithoek, maar kijk ook kritisch op en onder de camper. En in alle kastjes, laadjes en verborgen vakken.

Maak een proefrit
Is de opbouw naar uw zin en lijken er geen verborgen verbreken te zijn, dan volgt een belangrijke stap in uw aankoopproces: maak ook een uitgebreide proefrit. Want zo’n bestelbus uit de jaren ’90 rijdt écht heel anders dan de hedendaagse personenauto’s. Vaak zijn ze niet voorzien van stuurbekrachtiging en van 65 pk moet u echt geen wonderen verwachten. Zeker niet bergop. En niet al uw medeweggebruikers kunnen er begrip voor opbrengen dat u in de kruipversnelling met een donkere walm uit de uitlaat de berg beklimt. Tenslotte kan een onafhankelijke aankoopkeuring u behoeden voor een potentiële miskoop.

Veel reisplezier
Maar heeft u tenslotte wel zo’n charmante vintage camper gevonden, die ook nog eens in een goede staat verkeert, dan wensen wij u natuurlijk veel reisplezier. Want een camper biedt u natuurlijk de ultieme vrijheid. Uw vakantie begint bij de voordeur. Geniet van elke kilometer en maak herinneringen op de mooiste plekjes. Veel reisplezier!