Camperplaats Den BoschHet kan vanaf Maart. Dan komt er eindelijk een camperplaats in ’s-Hertogenbosch. Al geruime tijd was er de wens om een camperplaats te creëren in ’s-Hertogenbosch. In 2020 is de geschikte locatie gevonden en is men gaan bouwen. In Maart gaat hij officieel open en kun je met je camper ’s-Hertogenbosch bezoeken. De camperplaats ligt slechts 3 kilometer van het historisch centrum.

Vanuit hier heb je een prachtige gelegenheid om het schitterende Den Bosch te gaan ontdekken.
Natuurlijk mag een echte Bossche Bol daar niet aan ontbreken.
Vanaf de camperplaats loop of fiets je naar het centrum en dan kom je langs de Stationsweg.
Een bezoekje aan het mooie station is zeker op zijn plaats maar in deze straat ( Stationsweg ) zit ook Bakkerij Jan de Groot. Je ziet het vanzelf want er staat bijna altijd een rij mensen op de stoep om de heerlijke echte Bossche bollen te proeven.  Je kunt ze meenemen of in de lunchroom nuttigen ( als er plaats is ).

 

Als je na deze lekkernij de Stationsstraat verder uitloopt kom je in de Visstraat.
Hier beleef je direct het Bourgondische Den Bosch. Overal zie je terrassen om je heen. Vele terrassen langs het water waar je kunt zitten of je gaat rechtsaf de Lepelstraat in. Daar zie je het beeld van Zoete Lieve Gerritje staan die over de Binnendieze uitkijkt. Hier tegenover is de opstapplaats voor de Binnendieze vaartocht. Als je van plan bent om een tocht te maken over deze indrukwekkende Binnendieze dan moet je vooraf een plaats reserveren. De tochten zijn zo populair dan de kans anders groot is dat er geen plaats is. Via deze link kun je vooraf reserveren: https://dagjedenbosch.com/activiteiten/historische-route-op-de-binnendieze/

Je staat nu met één voet in de Uilenburg. Loop de Molenstraat maar eens in en geniet van de oude straatjes en bruggetjes over de Binnendieze.
Terug in de Korenbrugstraat kun je een Bosch biertje pakken bij Cafe Bar Le Duc met zijn eigen brouwerij. Loop via het Eerste Korenstraatje en ga op het einde linksaf de Karrenstraat in.  Je komt dan vanzelf weer in de Visstraat die je rechtsaf in gaat. Vervolgens loop je linksaf de Hoge Steenweg op en loop je naar de markt. Onderweg kom je vele winkels tegen en als je toevallig op zaterdag bent staan hier al de marktkramen. Op de markt zie je het standbeeld van de beroemde schilder Jeroen Bosch staan. Het prachtige gemeentehuis kun je eventueel bezoeken. Als je van winkelen houdt dan kun je je hart ophalen in de vele straten met winkeltjes die op de markt uitkomen. Loop je via de Kerkstraat richting de schitterende  Sint Jans kathedraal dan zie je aan de rechterzijde het beroemde straatje; de “Korte Putstraat “. Een waar paradijs voor lekkerbekken. Een straat vol restaurantjes met terrassen. Een ware trekpleister.

Via de Kerkstraat loop je door naar de parade. Ook hier weer vele terrassen aan de voet van de prachtige st. Janskathedraal.

De st. Jan is vrij toegankelijk. Alleen om de toren te beklimmen moet je een kaartje kopen.
Bezoek de prachtige Mariakapel en steek een kaarsje op.
Afhankelijk van het jaargetijde waarin je in Den Bosch bent zal er wellicht iets op de parade te zien/doen zijn.

In Den-Bosch is zo ontzettend veel te zien en te beleven dat ik hier slechts enkele dingen noem.
Bijvoorbeeld een bezoek aan het Noord-Brabants museum, het Design museum of het Jheronimus Bosch Art Center.

Een klein beetje uit het centrum maar vlakbij de camperplaats ligt de oude Verkade fabriek en het oude veevoederbedrijf van de Heus.
Daar waar het spoor en de Dieze elkaar kruisen, vind je de Tramkade zoals het tegenwoordig heet. Een bruisende culturele en creatieve hotspot. Sinds voorjaar 2014 zwijgen de machines van mengvoederfabriek de Heus voorgoed en zijn de silo’s leeg. Theater, film, kunst, cultuur omringd door vele terrassen. Een mooi uitstapje!

 

Ga je liever even de natuur in om een stukje te fietsen of te wandelen dan kun je naar de Bossche Broek. Ook weer grenzend aan het centrum. Via deze link kun je mooie wandelroutes downloaden.
https://www.zuiderwaterlinie.nl/1001-ontdekkingen/wandelroutes-brabant/wandelroute-s-hertogenbosch-en-het-bossche-broek

Tot slot nog een mooie wandeling die in de buurt van de camperplaats te maken is:
De Moerputtenwandeling. Een wandeling over het oude spoorlijntje . De 600 meter lange spoorbrug is een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed uit de 19e eeuw.  In natuurreservaat De Moerputten in Den Bosch vind je de Blauwe Route van ongeveer 2 kilometer lang. Deze wordt ook wel het ‘Halve Zolenpad’ genoemd, vernoemd naar de oude spoorlijn voor de schoenenindustrie in de Langstraat. Het vlonderpad dat hier doorheen loopt gaat door laagveenmoeras. Ook loop je over een mooie oude spoorbrug, de Moerputtenbrug.
Staatsbosbeheer heeft ook een mooie wandeling uitgestippeld die wat langer is:
https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/groene-woud/wandelroute-bruggenroute-moerputten

Veel plezier is ’s-Hertogenbosch en voor vragen mag je mij altijd mailen. lhuiskamp@campermakelaar.nl

Groeten, Luc Huiskamp
Campermakelaar